Carpe Diadem

En vanlig människa, i den bemärkelsen att alla är ovanliga, som inte kan sluta skriva. Ord är som garn av vilka jag gärna väver en tjock matta.

onsdag, november 02, 2005

KRAV kräver kunskapstörst


Vissa debattprogram gör en bara irriterad... På SVT1 igår, kunde man se en debatt om KRAV-mat. Jag visste till slut inte vart jag skulle ta vägen. Programledaren ställde frågor som tydligt vittnade om hans egen ståndpunkt i frågan, det vill säga "KRAV är väl bara båg"...

Folk sms:ade in meddelanden i stil med "KRAV är bara ett försäljningstrick" eller "nej det duger bra med vanlig mat".

Ibland känner man sig som en alien som landat på fel planet. Hur är folk funtade? Det de kallar "vanlig" mat är BESPRUTAD och MODIFIERAD mat, det vill säga inte så värst nyttig för oss.
Om det är någon som har gått på livsmedelsbluffen så är det snarare alla de som bara köper mat som ser bra ut, som har rätt färg och rätt form och håller i flera veckor. Hur naturligt är det? Frågar sig någon ens det?

Vilket äpple ute i naturen förblir skinande rött och perfekt i veckor, månader? Nej. De ruttnar. Så som naturen har bestämt att de ska. Men "vanliga" äpplen besprutas och vaxas och håller därmed i all evighet. Det tycker folk är bra. Det äter de gladeligen.

Likadant i somras när det bestämdes att jordgubbsodlare skulle få bespruta jordgubbarna med nervgift strax innan de såldes. Det "förlamade ohyra"...
Jag vet inte hur det är med er, men jag borstar hellre bort ohyran än stoppar i mig nervgift. Tack så mycket.
"Vanlig" mat - my ass.

I det där debattprogrammet frågar programledaren med en myndig röst VD:n för KRAV:
"Kan du BEVISA att KRAV-mat är BÄTTRE än vanlig mat?"

Hon svarar då att det handlar om att erbjuda livsmedel för folk som värderar att djur får ha ett bra liv och leva så naturligt som möjligt, att grisar ska få böka och att höns ska få ha ett bättre liv. Innan hon hinner avsluta meningen blir hon avbruten med orden:

"Men har du några BEVIS för att maten är bättre?"
"Hur då, bevis, menar du?"
"Ja, är det VETENSKAPLIGT bevisat att maten är bättre?"

Jag bara satt och gapade. Har karln blivit klumpigt vaggad? Man behöver inte vara någon Einstein för att begripa att mat som INTE är besprutad, självklart är bättre för kroppen än mat som odlas på onaturligt sätt för att prånglas ut i stora mängder och sen ligga i hyllorna hur länge som helst! Besprutad skit odlad med konstgödsel...

Det är väl för fasen SJÄLVKLART att Krav-mat är bättre.
Så himla löjligt egentligen att ens behöva kalla det för något särskilt så att folk ser det som något skumt, som de inte vill kännas vid. Något KONSTIGT, huuu vad är det där - det står "krav" på det? Nej, jag ska ha min "vanliga" mat - den med nervgifter i...

Förr odlade man naturligt. Djur fick vara ute. Det var STANDARD då. Det kallades inte för "krav". Det bara VAR naturligt av sig självt.
Sen kom sextio- och sjuttiotalet och man började bespruta maten med ämnen som folk fick cancer av. Dessa ämnen tog man bort efterhand, men många finns ju kvar. Och de nya ämnen som sprutas på frukt och grönsaker idag, är ju inte "testade" än. Det vill säga, det dröjer ju några decennier innan effekterna märks på människor.

Jag vill inte vara ett försöksdjur för livsmedelsindustrin. Jag betalar hellre för något som inte är förgiftat. Visst är det ändå förgiftat i viss mån. Vi har ju förstört allting omkring oss. Regnet som faller på de ekologiska frukterna är lika förgiftat som det vi får på oss. Vattnet är kanske inte friskt och rent som det var för 200 år sedan. Men det gift jag KAN välja bort - väljer jag självklart bort genom att köpa KRAV-mat.

Det må kosta lite extra, men min kropp är värd det. Jag är värd att ta hand om det jag har. Vem ska ta hand om den annars, om den blir obrukbar i förtid på grund av experiment-mat?

Jag skrev in flera olika meddelanden till programmet, till KRAVs fördel. Men de tycktes vilja vinkla det så att KRAV bara var fiffel och båg, och därför kom bara sådana inlägg med i remsan som rullade nertill i rutan. Man äcklas ju.

Mat utan gifter tvingas ha ett namn som automatiskt gör den till något "konstigt" som tanten i affären inte vet vad det är. De frågade en kille som just hade handlat något i affären om han valde KRAV nån gång. Han stod som ett frågetecken. "Vad är det?".

Argh! I dagens informationssamhälle där man har all världens information några knapptryckningar bort, står folk som fån och har inte ens tagit reda på vad faen KRAV är för nåt!!

Vilken planet är det jag har landat på...??

1 Comments:

At november 05, 2005 11:46 em, Blogger crrly said...

Wow, skitbra skrivet. Man tror bara inte det är sant. "Vanlig" mat??? Va? Och att folk inte vet vad Krav är?!! Suck.

 

Skicka en kommentar

<< Home