Carpe Diadem

En vanlig människa, i den bemärkelsen att alla är ovanliga, som inte kan sluta skriva. Ord är som garn av vilka jag gärna väver en tjock matta.

söndag, juli 24, 2005

Oskyldig?

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,676634,00.html


Jag vet inte riktigt hur jag ska reagera inför denna nyhet. Å ena sidan är det naturligtvis fruktansvärt att en oskyldig har dödats av polis - polis som är tänkt att skydda just oskyldiga människor från att råka illa ut.
Å ANDRA sidan kan jag förstå polisens situation just nu också. Det springer runt terrorister bland oss vanliga människor och det står inte precis i pannan på dem vem som är vem. Två gånger på kort tid har det exploderat bomber i London. Beredskapen och säkerheten är på topp.

När då någon beter sig misstänkt och FRAMFÖR ALLT inte lyder order, utan tvärtom börjar springa för att undkomma polisen - vad ska de göra? I deras situation hade nog jag också skjutit.
De har sekunder på sig att reagera. En man iklädd en lång rock mitt i sommaren som springer och vägrar stanna. Vem säger att han INTE har bombbälte under rocken? Vem säger att han INTE är ute efter att skada fler människor genom självmordsbombning?

Jag har full förståelse för polisens agerande. De gav honom en chans, han valde att inte lyda och det blev hans död. Men alternativet hade varit att polisen inte hade agerat - och vad hade vi sagt då om det visat sig att han HADE ett bombbälte på sig?

Ja, det råder kaos. Folk är rädda. Det springer runt galningar ibland oss. Det kommer att leda till att oskyldiga dör på ett eller annat sätt, hur mycket vi än försöker förhindra det.
Fallet med elektrikern är tragiskt och må vi tända ett ljus för hans själ, men jag tror inte att det hade kunnat gå på något annat sätt i dessa dagar då polisen försöker skydda folk från att bli sprängda i luften....

8 Comments:

At juli 24, 2005 11:36 fm, Blogger deeped said...

Jag håller med dig:
http://researcher.blogg.se/230705193807_nej_jag_tycker_inte_att_det_r_sj.html

 
At juli 24, 2005 5:14 em, Blogger crrly said...

Menh. Så otroligt cyniskt. Vad vet vi om varför han inte stannade? Han kanske inte kunde engelska? Han kanske var hörselskadad? Han kanske hade snattat något? Eller helt enkelt bara var van vid sitt hemlands poliser, och visst betedde sig Londonpolisen sig som Brasiliens militärpolis som rensar Rios kvarter från gatubarn och fattiga.

Polisens agerande är oförlåtligt. Att skjuta en oskyldig i huvudet! Oacceptabelt, men det är väl inte så sällan man bör vara mer rädd för polisen än för dem de är ute för att "skydda" oss från...

 
At juli 24, 2005 5:59 em, Blogger Nefertiti said...

Vad skulle de ha gjort istället?
De får inte skjuta mot kroppen OM det finns sprängmedel under personens kläder.
Han sprang ifrån dem, iklädd en lång rock mitt i sommaren - i tunnelbanan.
Återigen, anta att han HADE varit nerlusad med sprängmedel under rocken och polisen INTE agerade - vad hade vi sagt då?

 
At juli 24, 2005 11:11 em, Anonymous Anonym said...

Jag måste faktiskt hålla med Nefertiti här. Jag kunde inte ett ord ryska när jag flyttade till Ryssland, men om en polis, vakt eller militär började ropa någonting så stannade jag givetvis. Trots att jag inte förstod ett ord. Jag skulle a l d r i g ha börjat springa, även om jag t ex hade varit utan ID-handlingar, haft ett utgånget visum och riskerat deportation eller tappat min tunnelbanebiljett eller liknande. Man måste ju väga olika scenarion mot varandra, hellre bli misshandlad av polisen eller utkastad ur landet än skjuten i huvudet liksom. Ryssarna hade ungefär samma situation när jag kom dit (sep -04) som den i London nu, dvs det hade varit bomber i tunnelbanan och det pågick dessutom ett gisslandrama i Beslan. Det krävdes inte speciellt mycket fantasi eller intelligens för att förstå vad som skulle hända om man började bete sig suspekt, och jag tror att 99,9% av Londons befolkning också är kapabla att inse det. Precis som den brasilianska polisen har den ryska polisen har ett fruktansvärt dåligt rykte och många är livrädda för dem eftersom de är korrupta, våldsamma och i många fall väldigt främligsfientliga. Trots alla skräckhistorier vi hört om vad de gjorde mot utlänningar så stannade vi snällt vi varje kontroll, öppnade väskor, plockade fram pass osv. Jag säger inte att man ska tolerera en korrupt poliskår eller att poliser alltid har rätt, men när en situation är så pressad som efter bombdåd så måste man räkna med att poliser, precis som alla andra, blir extra försiktiga och tar till extrema åtgärder för att skydda andra människor. Som Nefertiti säger, vad hade hänt om det inte skjutit honom och en bomb briserat istället. De hade garanterat fått ännu mer skit för det...
Är man hörselskadad så borde man ju förövrigt antingen inte märka att polisen kommer och alltså inte ha någon anledning att springa, eller se att det är poliser som kommer och alltså stanna.

 
At juli 24, 2005 11:25 em, Anonymous Anonym said...

Jag vill tillägga en sak dock, och det är att vi inte vet vad som verkligen hände. Förhoppningsvis kommer det en någorlunda opartisk utredning så småningom. Om det verkligen är så att han stannade, att polisen höll fast honom och skjöt honom trots att de redan hade honom i sin kontroll så är det givetvis en helt annat situation. Då har han ju gjort vad han kunnat för att visa att han inte tänker spränga någonting. Det är alltid svårt att dra slutledningar från lösa påståenden i tidningar, eftersom de alltid tjänar på att blåsa upp allting. Antingen är det "Fundamentalistisk Bombman sprang från polisen trots hundra varningar på 10 språk." eller "Totalt oskyldig medborgare blev nedtryckt på marken och skjuten tusen gånger i huvudet av hemlig dödspatrull."

 
At juli 25, 2005 10:44 em, Blogger crrly said...

Nefertiti: "Återigen, anta att han HADE varit nerlusad med sprängmedel under rocken och polisen INTE agerade - vad hade vi sagt då?" Personligen har jag inte sagt nånting, faktiskt. Det är klart att det är svårt/omöjligt att skydda sig från sånt här, men jag tycker ändå det är sanslöst skrämmande att det överhuvudtaget finns folk som tycker att polisen gjorde rätt.

 
At juli 25, 2005 11:06 em, Blogger Nefertiti said...

Jag erkänner mig skyldig för cynism i det här fallet, för jag känner verkligen att det var en fråga om riskbedömning och att EN dödad är priset för att HUNDRATALS kunde ha blivit dödade.
Jag vet inte - jag ser inga andra alternativ...

 
At juli 26, 2005 6:44 em, Blogger deeped said...

Självklart är det ett mått av cynism men också ren överlevnad...

 

Skicka en kommentar

<< Home